Eerste certificaat nieuwe versie NHG-Praktijkaccreditering toegekend

Sinds 1 oktober staan de audits voor NHG-Praktijkaccreditering in het teken van de nieuwe kwaliteitsnormen. Huisartsenpraktijk Campanula te Asten had op die dag de audit gepland staan en heeft als eerste praktijk het nieuwe keurmerk toegekend gekregen. We spraken huisarts Marion van Arendonk en assistente Kim Dapperen over hun ervaringen met de nieuwe normen.

Aanvankelijk stond de audit eerder dit jaar op de planning, maar deze werd uitgesteld in verband met de eerste Coronagolf. De voorbereiding van de praktijk was dus volledig gericht op de vorige versie van NHG-Praktijkaccreditering. Door het uitstel is de audit verschoven naar 1 oktober, wat betekende dat de nieuwe normen getoetst zouden worden. “We moesten snel schakelen en waren zoekend naar wat er nodig was voor de audit nieuwe stijl”, vertelt Marion van Arendonk. “De NPA-Wegwijzer was nog niet beschikbaar dus hebben we regelmatig contact met NPA gehad voor uitleg. We zien wel dat de NPA-Wegwijzer veel ondersteuning zal bieden bij een volgende audit. Uiteindelijk hebben we veel gehad aan het webinar dat in september door NPA werd gegeven. Dat heeft ons gerustgesteld. We waren eigenlijk al voldoende voorbereid omdat we aan de oude normen voldeden.” Kim Dapperen vult aan: ”Het werd duidelijk dat we geen andere of nieuwe documenten hoefden te maken. Dat wat we hadden was goed en nog steeds relevant.”

Nieuwe normen
De kernwaarden en kerntaken van de beroepsgroep zelf zijn een belangrijke basis van de nieuwe normen. Tijdens de audit gaan de gesprekken vooral over het zijn van een lerende organisatie zoals beschreven staat in het kwaliteitsbeleid in de huisartsenzorg. “De normen zijn anders beschreven, maar kijken naar ongeveer dezelfde zaken. De principes beschrijven het te bereiken doel. De weg naar dat doel en de keuzes die je maakt, vind ik leuke gesprekken en kunnen voor iedere praktijk anders zijn”, aldus Marion van Arendonk. “Als je dat kunt behouden ben je als professional in de lead. De normen zijn zeker geen theoretisch concept maar is de praktijk van alle dag. Fijn dat je daar zelf invulling aan kunt geven.”

De audit
Toen eind september de aangescherpte maatregelen werden aangekondigd is de audit omgezet naar online gesprekken tussen praktijk en auditor. “Dat was wel even schrikken. Hoe gaat dat dan precies? Hoe kunnen we dan laten zien hoe wij het hier geregeld hebben?” vroegen Marion van Arendonk en het team zich af. “Eigenlijk liepen de gesprekken prima en schoven steeds meer mensen aan. We hebben leuke gesprekken gevoerd en uiteindelijk was het gevoel niet heel anders dan anders.” Om voortaan de audits altijd online te laten verlopen heeft niet hun voorkeur: “Je wil toch de praktijk ook laten zien, de sfeer laten proeven. Dat hoort ook bij de audit en de beeldvorming voor de auditor.” “De auditor nodigde vooral uit om te vertellen over ons kwaliteitsbeleid. Welke feedback heb je? Hoe gebruik je het? Hoe zou je meer overzicht kunnen krijgen en prioriteren? Daardoor gaan we meer inzoomen op hoe we dat doen en ons beleid er verder op inrichten.”

Het resultaat
De praktijk heeft als eerste het nieuwe keurmerk toegekend gekregen en is trots dat ze het weer hebben gehaald. “We kijken terug op een leuke audit met een mooi resultaat!”